Consultia Grup
Totul despre DECLARATIA DE VALOARE. Consulatul Italiei

Important: Acest site web este proprietatea exclusiva a S.C. Consultia Grup S.R.L. si nu are nici o legatura cu Reprezentantele Consulare ale Ambasadei Italiei din Romania si nu reprezinta in nici un fel pozitia acestora. Apelarea la serviciile noastre de consultanta si asistenta contra-cost in pregatirea dosarului pentru obtinerea declaratiei de valoare este in intregime la latitudinea solicitantilor.
acasa / declaratia de valoare

 

Ce este Declaratia de Valoare?
De unde se obtine
Situatiile pentru care este ceruta Declaratia de Valoare:
- RECUNOASTEREA ACADEMICA
- RECUNOASTEREA PROFESIONALA
Documentele necesare pentru cetatenii romani
Documentele necesare cetatenii din Rep. Moldova
Itinerariul pentru intocmirea dosarului in vederea obtinerii D.V.
Acte admise de catre C.N.R.E.D.
Actele necesare aplicarii vizei pe actele de studiide catre C.N.R.E.D.
Programarea pe internet – serviciu disponibil inclusiv pentru cetatenii moldoveni

Ce este declaratia de valoare ?

Ce este Declaratia de Valoare ?
Actele de studii obtinute in Romania si legalizate conform prevederilor Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 sunt recunoscute ca atare in alte tari membre Haga, insa, pentru Italia este necesara o procedura suplimentara, care se poate face doar prin intermediul Cancelariei Consulare a Ambasadei Italiei din Bucuresti. Deoarece actele de studiu romanesti nu sunt recunoscute in mod automat in Italia este necesara obtinerea unui document numit „Declaratie de Valoare”. Prin acest document se declara valoarea locala a actului de studiu (drepturile care deriva in urma obtinerii unui act de studiu in tara in care a fost obtinut) dar si inexistenta unor limitari de tip profesional pentru exercitarea activitatii.

In declaratia de valoare sunt mentionate urmatoarele date:

 1. numele, prenumele, data si locul nasterii titularului
 2. institutia sub autoritatea careia a fost eliberat actul de studiu
 3. data eliberarii actului
 4. numarul de inregistrare
 5. institutia de invatamant absolvita si institutia frecventata
 6. filiera, specializarea, profilul
 7. durata ciclului de studiu
 8. media generala de absolvire a examenului final
 9. sistemul de notare valabil in sistemul national de invatamant
 10. profesia pe care o poate exercita in urma absolvirii

De asemenea, "Declaratia de Valoare’" contine scurte descrieri ale sistemului national de invatamant conform prevederilor Legii Invatamantului nr. 84 din 24 iulie 1995.

Specimen DECLARATIE DE VALOARE

specimen declaratie de valoare▪ Durata necesara eliberarii unei declaratii de valoare este de 8 (opt) zile de la data prezentarii documentatiei la Cancelaria Consulara.

▪ Documentele se depun in fiecare zi de luni (cu exceptia zilelor de sarbatoare) la ora 10:00 si se elibereaza in ziua de marti a saptamanii urmatoare la orele 12.00.

▪ Taxa eliberarii unei Declaratii de Valoare este actualmente de 1.180.000 lei (30,99 euro).

▪ Se va obtine o declaratie de valoare pentru fiecare act de studiu prezentat.

▪ Nu sunt supuse taxarii anexele actelor de studiu (de ex.: Rezultatele la Examenul de Licenta si Foile matricole in cazurile diplomelor universitare) sau alte documente care nu sunt acte de studiu (Plan de Invatamant, Situatie Scolara, Programa Analitica etc.)

▪ Pentru depunerea documentatiei in vederea obtinerii declaratiei de valoare se recomanda prezenta titularului actelor de studiu.

▪ Declaratia de valoare poate fi eliberata unei persoane imputernicite daca titularul actelor de studiu demonstreaza care are rezidenta oficiala intr-o alta tara decat Romania sau demonstraza ca neprezentarea sa se datoreaza unor impedimente de alta natura, prin prezentarea unor documente corespunzatoare. In acest caz persoana imputernicita va prezenta functionarului de la Cancelaria Consulara o copie xerox (recomandam sa fie legalizata) dupa documentul care atesta rezidenta titularului si o procura legalizata la notar.

▪ Persoana imputernicita va prezenta documentatia necesara pentru nu mai mult de o persoana chiar daca prin respectiva procura este imputernicit de mai multe persoane.

Anumite detalii in intocmirea dosarului trebuie urmarite cu mare atentie pentru a nu  risca respingerea dosarului la consulatele italiene si implicit imposibilitatea de a obtine o alta programare.
De aceea, puteti apela la specialistii notri, care va pot analiza in detaliu modul de intocmire a dosarului si corectitudinea datelor din documentelor originale si din traduceri, pe baza unui numar foarte mare de criterii, verificate temeinic de-a lungul timpului.

De unde se obtine?

(diferentele dintre Cancelaria Consulara din Bucuresti si Consulatul General din Timisoara)
In Romania, „Declaratia de Valoare” se poate obtine in urma unei programari la Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei din Bucuresti sau de la Consulatul General de la Timisoara.
La Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei din Bucuresti se pot adresa cetatenii romani care au actualmente sau au avut ultimul domiciliu in Bucuresti ori in judetele Arges, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Valcea, Vrancea. Tot aici se pot prezenta si cetatenii din Republica Moldova, precum si cetatenii romani care au rezidenta in strainatate si in al caror pasaport este trecuta adresa din Italia sau cea din Romania (evident intr-unul din judetele mentionate mai sus) ori cei care au obtinut cetatenie italiana si, de asemenea, alte categorii de cetatenii straini (cu exceptia celor mentionate anterior).
La Consulatul General de la Timisoara se pot adresa cetatenii care domiciliaza in judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita, Caras Severin, Cluj, Hunedoara, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Maramures, Mures, Timis, cetatenii romani care au rezidenta in strainatate si in al caror pasaport este trecuta adresa din Italia ori cea din Romania (evident intr-unul din judetele arondate Consulatului General din Timisoara) sau cei care au obtinut cetatenie italiana.

Situatiile pentru care este ceruta Declaratia de Valoare

Declaratia de Valoare este necesara in vederea obtinerii
- recunoasterii academice a actului de studiu
- recunoasterii profesionale

RECUNOASTEREA ACADEMICA

Informatii cu caracter informativ privind recunoasterea academica a actului de studiu emis de o universitate din Romania

Recunoasterea academica consta in recunoasterea unui act de studiu sau a unei perioade de studiu efectuata in Romania pentru a permite continuarea studiilor in Italia. Universitatile, in calitate de institutii autonome, sunt pe deplin responsabile de eliberarea diplomelor si certificatelor catre studenti. Aceste diplome si certificate sunt recunoscute de autoritatile statului in cauza. Prin recunoasterea academica se urmareste facilitarea continuarii studiilor intr-o alta tara decat cea de rezidenta.

Cetatenii romani sau straini titulari ai unei diplome de studii universitare - obtinuta in Romania la o universitate de stat sau particulara acreditata – care doresc sa obtina o diploma de studiu echivalenta cu cea italiana pot depune o cerere in acest sens la o universitate italiana, la alegere.

Documentatia ce trebuie prezentata la secretariatul universitatilor in statutul carora figureaza un curs de studiu compatibil cu cel absolvit in strainatate este, de regula, urmatoarea: (va sfatuim sa contactati secretaratul universitatii pe care o alegei sau sa consultati site-ul M.I.U.R.:

a)  cerere adresata Rectorului Universitatii din Italia;
b) Diploma de Bacalaureat in original;
c) Diploma de Licenta in original;
d) Foaia Matricola de la universitate in original;
e) Programa Analitica de la universitate in original;
f) trei fotografii (din care una autentificata pentru cetatenii extracomunitari rezidenti in strainatate).

Documentele de la punctele b), c), d) si e) trebuie sa fie traduse in limba italiana de catre un traducator autorizat, legalizate de un notar public si supralegalizata cu apostila de la Curtea de Apel (sau mai nou, de catre Tribunal). Pentru documentele prevazute la punctele b) si e) se solicita si "Declaratia de Valoare” obtinuta de la Reprezentanta Consulara a Italiei, care va confirma si autenticitatea documentelor de la punctele d) si e).
Cetatenii italieni si cetatenii comunitari rezidenti in Romania dar si cetatenii romani care sunt in posesia unui permis de sedere acordat de statul italian conform art. 26 din legea nr. 189 din 30.07.2002 pot prezenta personal documentatia la secretariatele universitatilor pana la data stabilita de fiecare universitate in parte, cu conditia ca aceasta sa fie insotita de Declaratia de Valoare.
Cetatenii romani domiciliati in Romania trebuie sa trimita documentatia prin intermediul Reprezentantei Consulare.
Solicitantii vor prezenta documentele de studiu deja legalizate de autoritatile competente (Prefectura, Notar, Curte de Apel etc) dar si asigurarea medicala demonstrand in acelasi timp existenta mijloacelor financiare pentru intretinere. Reprezentanta Consulara va trimite documentatia universitatii indicate de solicitant. Cererea si documentatia vor fi analizate de autoritatile universitare tinand cont de disciplinele studiate si de examenele sustinute.

ATENTIE: Recunoasterea din partea universitatii a unui act de studiu absolvit in Romania se refera doar la valoarea "academica" a actului si nu la eventuala valoare atribuita de actul de studiu in scopul exercitarii profesiei.
 
Actele de studiu absolvite in Romania nu au valoare legala in Italia (art. 170 al R. D. nr. 1592/1933). Articolele 170 si 332 ale acestui decret prevad insa pentru titularii actelor de studiu, posibilitatea de a solicita echivalarea cu acte de studiu corespondente din Italia.
In concluzie cetatenii romani titulari ai unor acte de studiu absolvite in Romania care doresc sa ceara recunoasterea in Italia pot asadar sa solicite echivalarea academica la o Universitate din Italia, la alegere. Cererera trebuie adresata Rectorului. Prin aceasta cerere se alege un curs de studiu compatibil cu cel absolvit in Romania.
Conform Legii nr. 148 din 11 iulie 2002 universitatile din Italia au dreptul sa recunoasca ciclurile de studiu desfasurate in afara granitelor Italiei si actele de studiu straine in scopul accederii cetatenilor straini la invatamantul superior italian, continuarii studiilor universitare si obtinerii diplomelor universitare italiene.

Institutii abilitate pentru recunoasterea academica
Universitatile si institutiile de invatamant sunt abilitate sa analizeze cererile de recunoastere a diplomelor cetatenilor straini care doresc sa-si continue studiile in Italia. Acestea vor decide, luand in consideratie acordurile bilaterale existente si conventiile internationale in domeniu, in termen de 90 de zile de la prezentarea cererii. Daca cererea este respinsa, solicitantul poate face apel la Tribunalul Administrativ Regional sau apel extraordinar la Seful Statului, in termen de 120 de zile de la luarea deciziei.

Institutiile de invatamant superior din Italia, in functie de caz, pot solutiona cererile astfel :

 1. declarand echivalarea actului de studiu strain cu cel italian;
 2. garantand recunoasterea partiala a unor examene; in acest caz titularul va trebui sa sustina anumite examene integrative si, sa pregateasca si sa sustina lucrarea de diploma.

Recunoasterea academica a actului de studiu presupune emanarea unui decret al Rectorului.

Pentru cei interesati, publicam aici LISTA CELOR MAI BUNE UNIVERSITATI DIN ITALIA-CIRCA 100, precum si un articole despre universitatile virtuale.

RECUNOASTEREA PROFESIONALA

Recunoasterea profesionala face posibila exercitarea profesiei intr-o alta tara (membra a U.E.) in baza unei diplome obtinute in tara de rezidenta. In ceea ce priveste recunoasterea profesionala, trebuie facuta distinctia intre profesii reglementate si profesii sau calificari nereglementate. O profesie este considerata reglementata atunci cand detinerea unei diplome sau a unei calificari profesionale constituie o conditie legala indispensabila pentru exercitarea profesiei in cauza. Daca doriti sa obtineti recunoasterea diplomei in vederea exercitarii unei profesii reglementate intr-un stat, altul decat cel in care ati obtinut calificarea, trebuie stiut ca exista directive europene care reglementeaza aceasta problema. Profesiile de medic, dentist, asistent medical generalist, veterinar, farmacist, moasa si arhitect sunt reglementate de directive care prevad recunoasterea automata a diplomelor, certificatelor in masura in care indeplinesc conditiile minime de formare stabilite de legislatia comunitara.

Institutii abilitate in Italia pentru recunoasterea profesionala

Ministerul Justitiei: pentru recunoasterea calificarilor profesionale in domenii cum ar fi dreptul, businessul, chimia, agronomia, geologia, ingineria, psihologia, contabilitatea, cercetarea terenului, expertiza industriala si ziaristica.

Ministerul Industriei: pentru profesiile de consultanta industriala si agentii de schimb

Ministerul Educatiei: pentru profesiile pedagogice

Documentele necesare pentru obtinerea
“Declaratiei de Valoare” pentru cetatenii romani


1. Actul de studiu (Diploma, Certificat, Atestat, etc,) in original, legalizat:
▪ de catre Ministerul sub a carui autoritate a fost eliberat (Inspectoratul Scolar, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Sanatatii etc.)
▪ cu Apostila, aplicata de catre Institutia Prefectului conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961)  
2. Copie xerox a actului de studiu original (legalizat in prealabil de catre Institutia Prefectului), legalizata;  
▪ de catre un Notar Public
▪ cu Apostila de catre Curtea de Apel / Tribunal (Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961).

3. Traducerea in limba italiana a respectivului act de studiu, efectuata de catre un traducator autorizat de Ministerul de Justitie, legalizata de catre un Notar Public si de catre Curtea de Apel / Tribunal;

4. O serie de copii xerox, nelegalizate, atat ale documentelor originale, ale copiilor legalizate cu apostila de catre Curtea de Apel / Tribunal, cat si ale traducerilor in limba italiana, in care sa fie lizibile si complete legalizarile institutiilor descrise mai sus;

Pentru toate titlurile de studiu care presupun absolvirea unui ciclu de studiu precedent (ex: Diploma de Absolvire a Scolii Postliceale, Diploma de Licenta, etc), se va aduce si acel act de studiu (ex. Diploma de Bacalaureat), cu legalizarile si traducerile prezentate mai sus.
 
Nota: In cazul Declaratiei de valoare pentru Diploma de Licenta vor fi necesare, suplimentar, urmatoarele documente:

5. Programa analitica, in original, legalizata:

▪ de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (C.N.R.E.D.);

▪ cu Apostila, de catre Institutia Prefectului conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961

6. Foaie matricola, in original, legalizata:
 
▪ de catre Institutia Prefectului conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 (vor fi acceptate si documentele legalizate inainte de 1 noiembrie 2004 de catre Directia Consulara a Ministerului Afacerilor Externe)

7. Traduceri in limba italiana (efectuate de catre un traducator autorizat de Ministerul de Justitie) atat a Foii Matricole cat si a Programei Analitice, legalizate:

▪ de catre un Notar Public;

▪ cu Apostila de catre Curtea de Apel (Conventia de la Haga din 5 octombrie 1961).

NOTA: Incepand cu data de 10 noiembrie 2004, Ministerul Educatiei si Cercetarii, a descentralizat, la nivelul Inspectoratelor Scolare Judetene, procesul de vizare a actelor de studii obtinute în Romania din învatamantul preuniversitar. Ministerul Educatiei si Cercetarii, prin Centrul National de Recunoastere si Echivalare a diplomelor va continua sa vizeze doar actele de studii obtinute ca urmare a absolvirii cursurilor de învatamant universitar romanesc.

Documentele necesare pentru “Declaratia de Valoare”
pentru cetatenii din Rep. Moldova

1. Actul de studiu (Atestat de studii medii 10/11 ani, Diploma de Bacalaureat, Diploma de Licenta) in original, legalizat de catre:
a) Ministerul Invatamantului
b) Ministerul Afacerilor Externe

2. Copie xerox a actului de studiu original (legalizat in prealabail de catre Ministerul Afacerilor Externe), legalizata de catre:
a) un Notar Public
b) Ministerul Justitiei
c) Ministerul Afacerilor Externe

3. Traducerea in limba italiana, a respectivei Diplome, efectuata de catre un traducator autorizat, legalizata de catre:
a) un Notar Public
b) Ministerul Justitiei
c) Ministerul Afacerilor Externe

4. Copii xerox ale tuturor documentelor (atat ale documentelor originale cat si ale copiilor legalizate si ale traducerilor in limba italiana) in care sa sa vie lizibile legalizarile institutiilor descrise mai sus;

5. Pentru fiecare act de studiu (Atestat de Studii Medii 10/11 ani, Diploma de Licenta) original deja legalizat de catre Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Externe trebuie obtinuta o declaratie in original eliberata de catre Ministerul Educatiei in care sa se precizeze:
a) durata studiilor (perioada de scolarizare)
b) structura perioadei de scolarizare pentru toate tipurile de diplome sau atestate de absolvire ale ciclului liceal (Bacalaureat, Atestat de Studii Medii etc.)

Exemplu:
- numarul anilor de studiu – scoala elementara
- numarul anilor de studiu – ciclul gimnazial
- numarul anilor de studiu – ciclul mediu (liceal)
c) descrierea sistemului de notare (1 – 10 sau 1 – 5) indicandu-se nota minima pentru promovare;
d) dreptul de a accede sau nu la o forma de invatamant superior, precizandu-se tipul institutiei de invatamant superior;
e) dreptul de a exercita sau nu o profesie, precizandu-se care anume, in caz afirmativ.

Declaratia, in original, va fi legalizata de catre Ministerul Afacerilor Externe;

Declaratia va fi apoi tradusa in limba italiana, traducerea fiind legalizata de catre:
a) un Notar Public
b) Ministerul Justitiei
c) Ministerul Afacerilor Externe

Pentru toate titlurile de studiu care presupun absolvirea unui ciclu de studiu precedent (ex.: Diploma de absolvire a Scolii Postliceale, Diploma de Licenta etc.), se va aduce si acel act de studiu (ex.: Atestatul de Absolvire a Studiilor Medii), cu legalizarile si traducerile prezentate mai sus.

Nota: In cazul particular al Diplomelor de Absolvire a Studiilor Superioare (Diploma de Licenta) se vor prezenta, suplimentar, situatia academica pe ani de studiu (foaia matricola) si Programa Analitica, legalizate de Ministerul Invatamantului si de Ministerul Afacerilor Externe si insotite de traduceri in limba italiana, legalizate de catre:
a) un Notar Public
b) Ministerul Justitiei
c) Ministerul Afacerilor Externe

Itinerariul pentru intocmirea dosarului
in vederea obtinerii D.V.

La data programarii la consulatul italian trebuie prezentate toate documentele, în original si copie xerox, care rezulta din parcurgerea urmatoarelor etape:

1. obtinerea unei adeverinte de autenticitate a datelor continute in diploma de la Institutia emitenta (ex.: Liceul care a eliberat actul de studiu)

2. obtinerea avizului pe diploma de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (C.N.R.E.D.), în cazul diplomelor universitare, si de la Inspectoratele Scolare în cazul celolor neuniversitare;

3. aplicarea apostilei pe original de cartre Institutia Prefectului;

4. traducerea diplomei de catre un traducator autorizat de Ministerul de Justitiei;

5. legalizarea traducerii de catre un Notar Public;

6. aplicarea apostilei pe traducere de catre Curtea de Apel / Tribunal.

Acte admise la vizare de catre C.N.R.E.D.

Vizarea acestor documente emise de scoli generale, licee, scoli profesionale/de ucenici, scoli postliceale) se efectueaza pentru titularii actelor de studii care pleaca la munca sau la studii în strainatate.

1. DIPLOME (doar cele emise de Ministerul Educatiei si Cercetarii si Institutiile de Invatamant Superior Acreditate) - de absolvire (colegiu universitar), licenta, master, studii aprofundate, postuniversitare, doctorat

Important: toate aceste diplome trebuie sa fie eliberate de institutii acreditate, sub antet propriu.

2. FOI MATRICOLE - numai pentru studii universitare (însotite de diplomele a caror anexa o constituie); nu se vizeaza situatii scolare eliberate de institutii de învatamant particulare NEACREDITATE.

3. PROGRAMELE ANALITICE - pentru învatamant superior, numai însotite de diploma si foaia matricola si doar pentru institutii acreditate

Pentru celelate acte de studiu din invatamantul preuniversitar, Ministerul Educatiei si Cercetarii a descentraliat activitatea de vizare la Inspectoratele Scolare Judetene incepand cu data de 10 noiembrie 2004.

Actele necesare aplicarii vizei pe actele de studii
de catre C.N.R.E.D.


1. Cerere adresata Ministrului Educatiei si Cercetarii, prin care se solicita vizarea actului de studii – cererea este tip si se elibereaza dupa verificarea actelor si achitarea sumelor stabilite;

2. Numar de la registratura (str. Spiru Haret nr. 12 - dupa verificarea actelor);

3. Un act de identitate al titularului diplomei (buletin, certificat de nastere)

Pentru vizare se va prezenta titularul sau in mod exceptional un imputernicit care va prezenta:  

 1. o procura speciala (un exemplar original al procurii va ramane la C.N.R.E.D. )
 2. o copie xerox a actului de identitate al titularului.

Pentru cetatenii straini vizarea se face personal cu adresa din partea universitatii sau prin intermediul institutiilor de invatamant emitente.

4. Actele de studii ce urmeaza a fi vizate, în original.

5. Copie dupa certificatul de casatorie (doar daca a avut loc o schimbare a numelui in urma casatoriei)

Programarea pe internet -
- serviciu disponibil inclusiv pentru cetatenii moldoveni

Pentru persoanele fizice programarea pentru obtinerea declaratiei de valoare a actelor de studiu din Romania se face exclusiv prin Internet si nu prin prezentarea la birourile Cancelariei Consulare din Bucuresti. Declaratiile de valoare sunt eliberate in Bucuresti doar de Cancelaria Consulara a Ambasadei Italiei situata in strada Arhitect Ion Mincu nr. 12, sector 1 - tel. 021.223.24.24

Site-ul pentru programari este urmatorul: http://consitalia.dicvalore.finisel.ro.
Asa cum este anuntat, site-ul va fi operativ pe data de 13/03/2006 ora 10:00.

Nota: Sesiunea precedenta de programari a fost anuntata pe data de 16 mai 2005, dar datorita unor probleme tehnice site-ul a fost operativ doar pe data de 17 mai 2005. Dupa aceasta data nu au mai putut fi efectuate nici un fel de programari pe internet.

Versiune: romana | italiana

harta siteConsultati coordonatele de contact sau sunati acum la +40 730 33 70 00 pentru consultanta initiala gratuita
apostileromania2010 apostileromania2010

Recomanda unui prieten website-ul Declaratia de valoare-Consultatul ItalieiClick aici Click aici Traduceri.biz Click aici

Valid XHTML 1.0 Transitional

Valid CSS!